babeczka334

Tort pavlova

Składniki na 3 porcje:
-Białko jajka 2szt.
-Cukier 60g
-Sok z cytryny 2ml
-Mascarpone 75g
-Śmietanka kremowa 36% 60ml
-Cukier puder 12g
-Maliny 54g
Przepis:
1]W dużej misce ubij na sztywną pianę białka. Następnie łyżką dodawaj małe porcje cukru i nadal ubijaj mikserem na małych obrotach. Ubijaj tak długo, aż rozpuści się cały cukier. Do masy dodaj skrobię i sok z cytryny. Wymieszaj wszystko łyżką.
2]Śmietanę ubij na sztywno. Dodawaj do niej partiami cukier puder i mascarpone, wciąż ubijając. Dodaj cukier waniliowy, ubijaj do momentu całkowitego roztopienia cukru i odstaw krem do lodówki.
3]Blachę wyłóż papierem do pieczenia, masę bezową rozłóż delikatnie tak, by tworzyła dość spory okrąg.
4]Uformuj na górze mały kopczyk i lekko go spłaszcz łyżką.
5]Piecz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez 90 minut.
6]Po tym czasie pozostaw bezę w piekarniku jeszcze przez 15 minut.
7]Na gotową bezę ułóż krem i ozdób owocami.

Comments are closed.