babeczka334

Pączki

Składniki dla 8 porcji:
-Mleko 2% 220 ml
-Drożdże świeże 50 g
-Cukier 45 g
-Mąka pszenna typ 550 450 g
-Żółtko jajka 3 szt.
-Masło 50 g
-Dżem truskawkowy niskosłodzony 100 g
-Olej rzepakowy 1000 ml
Przepis:
1]Mleko podgrzej lekko w rondelku lub mikrofali. Dodaj do niego cukier, łyżkę mąki i drożdże. Dobrze wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
2]W rondelku rozpuść masło.
3]Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj żółtka i rozpuszczone masło. Wszystko wymieszaj. Wlej powoli zaczyn i dokładnie mieszaj. Ciasto wyrób dłońmi, by powstała spójna masa. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, by ostatecznie wyrosło.
4]Podsyp blat mąką i przełóż na niego ciasto. Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj. Dużą szklanką lub kubkiem wycinaj z ciasta kółka.
5]Na środek każdego pączka dodaj pełną łyżeczkę marmolady. Boczne krawędzie zlep ze sobą, a w dłoniach uformuj z ciasta kulkę.
6]W garnku rozgrzej olej i smaż pączki małymi partiami po 4 sztuki. Smaż z każdej strony po 2 minuty.
7]Gotowe pączki rozłóż na ręczniku papierowym.
8]Posyp cukrem pudrem.

Comments are closed.